- bibliotheek
- artikelen
- als-je-deelt-kun-je-vermenigvuldigen
Als je deelt, kun je vermenigvuldigen
Rene Fronik
31 december 2023

Als het aan René Fronik ligt worden aannemers eerder in het ontwerpproces betrokken om de buitenruimte gezamenlijk klimaatadaptief in te richten. Dat vraagt om meer kennisdeling en een branchebrede mentaliteitsverandering, stelt de directeur van Fronik Infra BV: "Door het klimaatvraagstuk gezamenlijkop te pakken, voorkomen we dat we te vaak dezelfde fouten maken."
"We hebben nog niet veel praktijkervaring kunnen opdoen, maar zijn wel druk bezig met klimaatadaptatie," vertelt Fronik. De aannemerij in het aanleggen en vervangen van riolering heeft al in diverse projecten klimaatadaptieve maatregelen kunnen toepassen. Zo heeft Fronik Infra BV in Nieuw Loosdrecht infiltratiekratten gebruikt, zodat het regenwater eerst wordt gebufferd in plaats van gelijk afgevoerd. "Als het grondwater heel laag staat, kan het water terugvloeien. En is er een natte periode, dan is het mogelijk om het water versneld af te voeren naar open water."
Een mooi voorbeeld, maar het valt volgens hem niet mee om dergelijke maatregelen doorgevoerd te krijgen. Tegen de tijd dat zijn bedrijf de opdracht heeft gekregen, is het ontwerp al af en is er minder mogelijk. Dat kan volgens hem echt anders. "Ik zou graag willen dat wij eerder in het proces kunnen instappen, zodat we onze praktijkervaring kunnen delen met het ontwerpteam en de opdrachtgever om samen tot een goed uitvoeringsontwerp te komen. Door de markt onvoldoende kansen te geven om mee te denken in het proces loop je in de uitvoering tegen technische problemen aan. Dat is jammer."
“Je ziet dat het voor een aannemer soms spannend is om een oplossing te delen, omdat hij daarmee een voorsprong heeft op een ander
Hij benadrukt dat het belangrijk is om niet alleen te praten, maar ook te doen. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor het bedrijf zelf. "Als je meedoet met het klimaatadaptief inrichten van een werk, dan begint dat ook bij je eigen bedrijfslocatie en je bedrijfsmiddelen waarmee je het werkveld in gaat." Bij Fronik Infra BV zijn er al diverse duurzame maatregelen genomen. "Met wisselend succes op de werkvloer," geeft Fronik glimlachend toe.
"Werknemers worden blij van accugereedschap, omdat dat minder herrie geeft. Maar een elektrische bus vinden ze nog gedoe vanwege het trekgewicht. Daarom moeten we bijvoorbeeld naar een systeem toe waar minder gereedschap in busjes zit en meer in centrale containers op de bouwplaats. Dan versleep je minder, want gewicht vraagt energie en dat hebben we minder beschikbaar met elektrische voertuigen."

De energietransitie vraagt om een mentaliteitsverandering - op de werkvloer maar ook branchebreed. "Daar moeten we aan werken. Ik denk dat het ultieme doel is dat we een fijne leefomgeving bieden in de toekomst. Daarvoor moeten we naar een meer integraal proces toe waarin we gezamenlijk optrekken: elkaar de hand geven in plaats van als enige voorop te lopen."