30 september 2024
Hoe kan een infrabedrijf zijn sociale impact vergroten zodat mensen in wijken profiteren? Die vraag stelde een directeur van een gemeentelijke organisatie aan Guus Pieters van Building Changes op het moment dat net het programma Toekomstgerichte Wijk gestart was. Waar begin je?
Maatschappelijke waarde, ECG, SDG, CSRD, fysieke leefomgeving, sociale leefomgeving, brede welvaart, leefbaarheid, SROI, verantwoordelijkheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, wijkgebonden, gebiedsgericht, buurtontwikkeling, buurtparticipatie….er valt zoveel over sociale impact te zeggen. Daarbij vraag je je af welk (handelings)perspectief op ‘sociale impact’ nu relevant is voor de situatie waarin infrabedrijven zich bevinden.
Sociale impact is zo’n omvangrijk begrip dat het niet even in het kort is samen te vatten. Toch is het heel nuttig om te weten wat het is en wat de ontwikkelingen en trends zijn.
Zo’n uiteenzetting geeft richting en houvast, in het bijzonder als een gemeente als opdrachtgever een werk in een wijk uitvraagt met ‘sociaal impact’ als wens of eis en je als infrabedrijf wordt uitgenodigd daar een ‘passend’ antwoord op te geven. Een antwoord dat enerzijds jouw maatschappelijke verantwoordelijkheid laat zien en tegelijkertijd duidelijk en zakelijk is over de mogelijkheden die je hebt om bij te dragen aan potentiële waarde voor de wijk.
Sociale impact gaat bovenal over ertoe willen doen, het verschil willen maken, hoe je als individu van sociale beïnvloeding kunt zijn en kunt bijdragen aan de samenleving. Steeds meer ondernemingen vinden het belangrijk om maatschappelijke waarde te creëren. Maar wat is maatschappelijke waarde? En hoe maak je ‘het verschil’?
Ontdek hoe je als individu, (project)leider of ondernemer in de infrasector maatschappelijk (meer)waarde kunt realiseren in de geleefde omgeving van mensen.
Dit document geeft een aanvullend perspectief over fysieke leefomgeving, wijkaanpak, maatschappelijk verantwoord investeren en wat dit betekent voor het infrabedrijf en zijn opdrachtgever.
Gezamenlijk werken we aan een klimaatbestendige toekomst voor onze wijken. Door de krachten te bundelen en kennis te delen, streven we naar een gezonde leefomgeving met gelukkige bewoners.
Het programma Toekomstgerichte Wijk wordt georganiseerd door Building Changes, MKB lnfra, Straatwerk Nederland en Hogeschool van Amsterdam. TKI Bouw en Techniek is financier.