Over het programma

Het programma Toekomstgerichte Wijk zet zich in voor een gezond leefklimaat in wijken met minder hitte, droogte en wateroverlast

"Het programma Toekomstgerichte Wijk ontwikkelt kennis, instrumenten en praktijkvoorbeelden voor MKB-bedrijven en gemeentes om samen aan de slag te gaan met het klimaatadaptief, natuurinclusief en omgevingsbewust inrichten van de openbare ruimte in wijken. Met als doel: gelukkige en gezonde bewoners."

Aanleiding

Bij de planning, het ontwerp, de bouw en het onderhoud van gebouwen, infrastructuur en openbare ruimte wordt steeds meer rekening gehouden met de gevolgen van klimaatverandering, nu en in de toekomst. Om klimaatrisico's als hitte, droogte en wateroverlast effectief en efficiënt aan te pakken, zijn innovaties gewenst.

Naast technologische innovaties in klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, gaat het om bestuurlijke innovatie, procesinnovatie en sociale innovatie. Daar komen versnippering in beleidsdoelen, onvoldoende gemeentelijke regie, geen beschikbaarheid van uniforme data en veel verschillende belangen bij kijken. Het is daarom van belang om als bouwsector gezamenlijk de regie te pakken op het realiseren van een toekomstgerichte wijkaanpak en aanwezige belemmeringen weg te nemen.

Doel

Duurzame toepassingen zijn straks vanzelfsprekend voor gemeentes, MKB-bedrijven en bewoners! Beschikbare kennis vindt gemakkelijker zijn weg, er zijn haalbare verdienmodellen en goede condities voor het toekomstbestendig inrichten van de leefomgeving. De ambitie is dat van proeftuin naar wijk, naar stad, naar regionaal en naar landelijk opgeschaald kan worden.

Aanpak

Het programma richt zich op activiteiten om in praktijksituaties te komen tot haalbare, betaalbare en schaalbare toekomstbestendige oplossingen op wijkniveau. Met overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijk betrokkenen wordt in operationele omgevingen gekeken naar de processen, het instrumentarium, de samenwerking en benodigde randvoorwaarden.

Op wijkniveau worden partijen aan elkaar verbonden om klimaatbestendigheid, natuurinclusiviteit en sociale impact passend en uitvoerbaar te maken. Met vernieuwing en bewezen interventies worden technische en niet-technische belemmeringen weggenomen voor het realiseren van marktwerking en opschaling.

    Over Toekomstgerichte wijk

    Gezamenlijk werken we aan een klimaatbestendige toekomst voor onze wijken. Door de krachten te bundelen en kennis te delen, streven we naar een gezonde leefomgeving met gelukkige bewoners.


    Het programma Toekomstgerichte Wijk wordt georganiseerd door Building Changes, MKB lnfra, Straatwerk Nederland en Hogeschool van Amsterdam. TKI Bouw en Techniek is financier.

    Organisatoren
    Hogeschool van AmsterdamSavvyCalMKB InfraStraatwerk Nederland
    Financier
    TKI Bouw en Techniek

    © 2025 De Toekomstgerichte Wijk